Sanatate si nutritie

Ca singur indulcitor natural disponibil, mierea a reprezentat o sursa de hrana foarteimportanta pentru Homo sapiens inca de la aparitia sa. Intradevar, relatia dintre albine si om ainceput inca din epoca de piatra. Pentru a ajunge la mierea dulce omul a fost gata sa-si riste viata. Prima dovada scrisa privind mierea care exista la ora actuala este o tableta sumeriana datata din anii 2100-2000 IC, care mentioneaza utilizarea mierii ca medicament si unguent. Incele mai vechi culturi mierea a fost utilizata atat in scop nutritional cat si in scop medical. Conform bibliei, Regele Solomon spunea: “mananca miere fiul meu pentru ca este buna (vechiultestament Testament, proverb 24:13). Credinta ca mierea este hrana, medicament si unguent afost transmisa pana in zilele noastre. Pentru o perioada foarte lunga de timp in istoria omului mierea a reprezentat o sursa importanta de carbohidrati si singurul indulcitor disponibil pana la aparitia industriei zaharului dupa anul 1800. In traditia omului, mierea a fost utilizata nu numai ca hrana dar si ca medicament. In ultimii ani o ramura alternativa a medicinii s-a dezvoltat – Apiterapia, oferind tratamente bazate pe miere si alte produse impotriva multor boli. Cunoasterea acumulata pe acest subiect face obiectul multor carti, in ultimul timp cunoasterea fiind disponibila si pe diverse pagini de internet ca de ex: www.apitherapy.com , www.apitherapy.org. La momentul actual cele mai multe utilizari in vindecare sunt legate de tratamentul ranilor, arsurilor, infectiilor, toate acestea fiind tratate in literatura de specialitate. In prezent, productia de miere la nivel mondial este de 1.2 milioane de tone, cantitate ce reprezinta mai putin de 1% din productia de zahar. Consumul de miere este diferit de la tara la tara. Marile tari exportatoare sunt China si Argentina, avand un consum anual foarte scazut de cca 0.1 pana la 0.2 kg/pe locuitor. Consumul de miere este mai mare in tarile dezvoltate unde productia interna nu acoperacererea de piata

Datorita diversitatii originii botanice, mierea difera din punct de vedere organoleptic, ca aspect, dar si in ceea ce priveste compozitia.Cele mai importante si relevante componente sunt carbohidratii, in special fructoza si glucoza, dar si alte oligozaharide in numar de aproximativ 25.

Desi mierea este o hrana bogata in carbohidrati, indicele sau glicemic variaza intre 32 si 85, in functie de sursa botanica. Mierea contine si cantitati mici de proteine, enzime, aminoacizi, vitamine, compusi aromatici, polifenoli si alte elemente sub forma de urme. Acest material are in vedere o analiza a compozitiei mierii, contributia nutritionala acomponentelor sale, dar si efectele sale din punct de vedere fiziologic si nutritional. Acest studiu ne arata ca mierea are o mare varietate de efecte nutritionale si desanatate, daca este consumata in doze de cca 50 pana la 80 g /doza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *